نتهای رایحه هماهنگ کننده یک عطر

دسته بندی عطر ها
رایحه ی هماهنگ یک عطر ، همانند موسیقی ، از نت های گوناگون تشکیل شده و دارای سه نت است که به مرور زمان خودشان را آشکار میکنند . اولین بویی که از عطر احساس می شود مربوط به نت ابتدایی یا بالایی می‌باشد . در ادامه آن نت میانی به مشام می رسد  و در آخرین مرحله نت نهایی یا پایه خود را بتدریج آشکار می سازد . این نتها کاملا با دقت و با توجه به فرآیند تبخیر عطر حاصل می‌آیند .
نت بالایی :
نت بالایی ، اولین بویی است که از یک عطر به مشام می‌رسد زیرا مولکولهای سبک و کوچکی  هستند که سریعا تبخیر می‌شوند . احساس یک فرد در مورد عطر و ادکلن مورد پسند خود با استشمام نت ابتدایی یا بالایی شکل می گیرد . پس نتیجتا در میزان فروش محصول نیز بسیار موثر است .
نت میانی :
زمانی که نت بالایی در حال محو شدن می‌باشد پای نت میانی به وسط کشیده می شود  . عناصر موجود در نت میانی ، بدنه یا قلب اصلی یک عطر را تشکیل می‌دهند و پوششی است برای عدم احساس بوی ناخوشایند اولیه نت پایه . البته بوی نامطبوع ابتدایی در نت‌های پایه با مرور زمان مطبوع و دل پذیر می‌شوند . (منظور از بوی ناخوشایند همان بویی است که به اسم بوی الکل در لحظه اول استفاده از عطر ، از آن یاد می شود . )
نت پایه :
پس از محو شدن رایحه نت میانی ، حال نوبت آشکار شدن نت پایه یا نهایی است .  اساس یک عطر را ، نت های میانی و پایه تشکیل می‌دهند . عمق و ثبات هر عطر توسط نت پایه آن عطر به وجود می آید که ترکیباتی غنی و عمیق داشته و معمولا ۳۰ دقیقه بعد از استفاده به مشام می‌رسند .
رایحه‌های نت‌ پایه ، رایحه نتهای بالایی و میانی را تحت تاثیر قرار می دهند ، همینطور رایحه نت پایه توسط عناصر بکار رفته در نت میانی تغییر می‌کند . سازندگان عطرها نت‌های عطرها را منتشر کرده و معمولا آنها را بصورت هرم رایحه‌ها با عبارات انتزاعی به نمایش می‌گذارند .

دسته بندی های عطر رایحه و نت های آن

شاید در هنگام خواندن مشخصات عطر به عباراتی چون ترکیب گل ، میوه ای، چوبی یا شرقی و…برخورد کرده باشید. آیا می دانید این ها چه مفاهیمی دارند؟ شاید بوی گل، میوه، چوب را بتوانید حدس بزنید که چه مفهومی دارند اما به طور قطع بدون اطلاعات قبلی نمی دانید که مفهوم شرقی  در عطرها چه معنایی دارند. در ادامه درباره دسته بندی های عطر صحبت می کنیم

 آیا می دانید که که تشخیص بوی عطر از روی بوییدن دهانه بطری عطر غلط است؟ آیا می دانید برای تشخیص بوی هر عطر حداقل به ۵ دقیقه زمان نیاز دارید؟ زیرا که بوی ابتدایی که به مشام شما می رسد در ۵ تا ۱۰ دقیقه ی اول از بین می رود و بوی اصلی که شما با استعمال عطر خواهید داشت بویی است که بعد از گذشت معمولا ۱۰ دقیقه استشمام می شود. این ها همه مربوط می شوند به اصطلاحاتی چون نوت آغازی، میانی، پایانی که در این مقاله آن ها را نیز معرفی خواهیم کرد.

در این مقاله اطلاعاتی در مورد دسته بندی های عطر بر حسب رایحه ی آن ها ارائه می کنیم و همچنین اصطلاحات نوت های آغازی، میانی، پایانی را تعریف می کنیم.

دسته بندی های عطر
همانطور که برای انتخاب رنگ ها یک نمودار گرافیکی دایره ای وجود دارد برای عطرها نیز چنین نموداری وجود دارد با این تفاوت که این نمودار کمتر شناخته شده ولی در عین حال بسیار حائز اهمیت است. همان طور که در عکس می بینید هر رایحه ی عطر متعلق به یک دسته خاص عطر است . به طور کلی ۴ دسته اصلی برای رایحه عطرها وجود دارد که عبارتند از: مرکبات، آروماتیک(Fougère)، شرقی و مدیترانه ای(Chypre) است که هر کدام از این دسته بندی های عطر به زیرمجموعه هایی تقسیم می شوند.

نمودار دایره ای دسته بندی رایحه عطرها دسته بندی های عطر

به صورت قاعده ی کلی عطرهای زنانه در دسته ی گل ها قرار می گیرد در حالی که عطرهای مردانه  در دسته ی فوژه قرار می گیرند. حال به تقسیم بندی آن ها می پردازیم.

دسته بندی های عطر: عطرهای آروماتیک(Fougère):
  محبوب ترین عطرهای مردانه اغلب در این دسته قرار می گیرند. عطرهایی که در این دسته قرار می گیرند اغلب حاوی رایحه های اسطوخودوس و خزه ها هستند. به عنوان مثالی برای این عطرها می توان عطرهای Platinum Egoiste by Chanel، olo Sport by Ralph Lauren یا Paco Rabanne pour home را نام برد.

دسته بندی های عطر: عطرهای گلی(Floral):
اغلب عطرهای زنانه در این دسته قرار می گیرند. بعضی از آن ها حاوی رایحه ی چند گل است که مکمل یکدیگر هستند. و برخی از آن ها فقط حاوی رایحه ی یک گل است. در برخی از عطرها نیز رایحه ی گل ها در کنار سایر رایحه ها به کار می رود. برای عطرهایی که در این دسته قرار می گیرند می توان عطرهای Agua Lavanda by Puig و Insensé by Givenchy را نام برد.

دسته بندی های عطر: عطرهای شرقی(Oriental):
 هم عطرهای زنانه و هم عطرهای مردانه می توانند در این دسته قرار بگیرند. این عطرها اغلب رایحه گرم، تند و شیرین دارند و حاوی موادی چون وانیل و دانه توکا هستند. چوب صندل یکی از مشهورترین اجزاء سازنده ی این گونه عطرهاست. برای عطرهایی که در این دسته قرار می گیرند می توان عطرهای مردانه Calvin Klein، Joop! Homme by Joop!، Le Male by Jean Paul Gaultier یا Equipage by Hermes نام برد.

دسته بندی های عطر: عطرهای  مدیترانه ای (Chypre):
عطرهایی هستند که رایحه های چوب، خزه و گل دارند. این نوع عطرها همچنین شامل چوب صندل، ترنج، نعناع هندی، خس خس و گلسنگ نیز می شوند. برای عطرهایی که در این دسته قرار می گیرند می توان عطرهای Givenchy Gentleman، Quorum by Puig، Vetiver by Guerlain، Aramis،  Van Cleef and Arpels،Van Cleef and Arpels، Fendi Uomo، Chypre de Coty یا Antaeus by Chanel را مثال زد.

دسته بندی های عطر: عطرهای با روایح آبی(Marin):
در این خانواده عطرهایی قرار می گیرند که احساس تازگی و لطافت دریا را توصیف می کنند. برای به دست آمدن این نوع عطرها از یک جزء سازنده به نام کلن (calone) استفاده می شود. برای این دسته می توان عطرهای L’Eau D’Issey pour Homme by Issey Miyake، Kenzo Pour Homme and New West for Him by Aramis را مثال زد.

دسته بندی های عطر: عطرهای مرکبات(Citrus):
 رایحه ی این عطرها احساس تازگی به شما می دهد. از عطرهایی که امروزه در این دسته قرار می گیرند می توان D&G Masculine by Dolce & Gabbana، Eau Sauvage by Dior and Happy by Clinique را مثال زد.

نوت های آغازی، میانی و پایانی چیست؟
یکی از چیزهای دیگری که در باره ی عطرها باید بدانید «نوت ها» هستند. نوت ها به سه دسته ی نوت آغازی، میانی و پایانی تقسیم بندی می شوند. این نوت ها رایحه هایی هستند که در سه زمان متفاوت از عطرها پراکنده می شوند. نوت آغازی که به آن پیش رایحه نیز می گویند اولین بویی است که شما از استشمام عطرها آن را متوجه می شوید. نوت های میانی و پایانی را  زمانی که بخشی از عطرها از روی پوست شما تبخیر شده باشند متوجه خواهید شد.

نوت های آغازی:
اولین رایحه هایی که بعد از اسپری کردن عطر به مشام می رسد در این دسته قرار می گیرند. این رایحه ها اغلب حاوی ترکیبات فرار و سبکی هستند که به راحتی تبخیر می شوند. این رایحه ها معمولا  از ۵ تا ۳۰ دقیقه ماندگاری دارند.

نوت های میانی:
این بوها شاید در ابتدای اسپری کردن عطر هم به مشام شما برسند اما به طور معمول بعد از ۱۰ تا ۳۰ دقیقه از گذشت استعمال عطر می توان بوی آن ها را به خوبی حس کرد.

نوت های پایانی:
 رایحه هایی که در این دسته قرار می گیرند معمولا از ترکیباتی با ملکول های سنگین تشکیل شده اند. بوی این رایحه ها دوام بیشتری دارد و به اندازه ی تثبیت کننده ها مهم هستند. سرعت تبخیر آن بیان تعیین کننده ی ماندگاری عطر است. نوت های پایانی معمولا حاوی رایحه های گلسنگ، مشک، نعناع هندی، چوب ها و وانیل هستند.

توجه: ممکن است از خودتان بپرسید پس اگر هر عطر حاوی سه نوت باشد و هر نوت آن حاوی چند رایحه باشد کدام یک از این رایحه ها این عطر برای دسته بندی عطرها را باید مد نظر قرار دهیم. در واقع رایحه های به کار رفته در نوت میانی آن هایی هستند که تعیین کننده ی عطرها به دسته های چوبی، گلی، شرقی، مدیترانه ای  و… هستند.